De Koninginnerit

Vrijdag 23 augustus Steinutal - Blauseelucke - Furgerchaller
15 km  1050 m+  450 m-

Vandaag een etappe buiten de klassieke bewegwijzerde paden. 
Het begint vrij heftig, met 250 m klimmen. Die worden onmiddellijk beloond met het uitzicht op de toppen van Mischabel en Weisshorn in een kadertje van oude dennenbomen, alpenroosjes en bruine rotsen. 

Een oud horizontaal pad leidt ons diep in Steinutal. De brug is effectief weggehaald, ze ligt op het platform van die fameuze vreemde kelder van "Lager". Goed dat ik gisteren de groep niet naar hier heb geforceerd : die brug blokkeert alle intéressante tentplekjes en de rest van de omgeving is ofwel veel te steil ofwel aan het wegschuiven nadat de fameuze extreme rivierdebieten van 29/30 juni duizenden kubieke meter grond aan de voet van de helling hebben weggespoeld.

Tijd voor de tweede klim. Bijna dubbel zoveel. Iedereen experimenteert vlijtig met zelf de eigen weg zoeken op de kam van een oude morene en vervolgens op de grashellinkjes naar de Blauseelucke. 

Dit colletje is perfect voor de middagpauze. Windstil, bijna geen wolken. Ver onder ons, aan de kop van de Blausee, zien we de eerste (en enige) andere mens sinds vanmorgen. Ik vul de watervoorraad aan met wat soepjes en theetjes van gesmolten sneeuw. 

De pauze zet ons terug scherp voor een kort klauterstuk. Een kwartier later gaat het verder op stroken gras tot op de top van de Oberblatthorn (2755). Deze totaal onbekende bult is een fantastische uitzichtplek. Rhônegletscher, de hele keten van Finsteraar en Aletschgebied, de veel kleinere gletschertoppen van de Wildstrubel, dichterbij de pieken rond Saas Fee en de hele grens met Italië tussen Simplon en Binn. Alles scherp en bijna zonder wolken. Wat een cadeau, deze plek bij dit schitterende weer.

We volgen de brede kam nog een km of zo verder. Ze blijft grotendeels een reeks stroken gras die vlot wegstappen. Net voor de Seewjihorn is het tijd voor de afdaling. Opnieuw even opletten in een zone met puin. Ik heb er ondertussen het volste vertrouwen in dat alles goed zal lopen. Toch brengt het hilarisch gelach van Els en Nele me even van mijn stuk : hier moet je écht goed opletten. 

Even verder pikken we een vaag pad op richting Saflischpass. Het blijft onwezenlijk kalm. Twee mountainbikers op dit populaire GR pad. 

Iedereen heeft nog fut over om de 4 km en wat stijgen en dalen over brede gemakkelijke paden naar de kaasboerderij van Furgerchaller er bij te pakken. We komen toe op spitsuur : de koeien worden net gemolken. Een perfecte gazon zonder verse vlaaien wordt onze bivakplek. 

Ik brei er na het eten nog een stukje aan op de hellingen van de Breithorn. Perfect gsm-bereik en schitterende zonsondergang. De zon verdwijnt achter de Nesthorn, een buur van de Aletschhorn en dat zorgt voor een heel speciaal licht op de andere toppen.
In de afdaling stoot ik nog op een veldje edelweiss.
 
Het lange horizontale pad tot "Lager". In de verte de Mischabel keten die op dag 1 onzichtbaar was.

Aankomst op Blauseelücke.

Els op de top. Achter haar Helsenhorn en Hillehorn, op de grens met Italië.

Nele op de top. Achter haar de Bortelhorn.

Annelies op de top. Achter haar links Aletsch en Finsteraarhorn, net rechts de Rhônegletscher en helemaal rechts Binntal.


 


 
Meer informatie
  • De brug bij "Lager" in Steinutal wordt gelegd en weggehaald door de herders. Reken dus op iets van half juli tot 3° week augustus. Dus veel korter dan de bruggen die door de gemeente worden onderhouden. Bij ons was de brug weggehaald en namen we het horizontale pad op de noordflank tot "Lager".
  • Op Furggerchäller kan je ook kaas kopen (cash € of Fr.). Topkwaliteit belegen kaas van 1 jaar oud, jonge kaas en een soort verse platte kaas.
  • In het regionaal natuurpark Binntal is er bivakverbod in de gemeente Binn, maar is bivakkeren wel toegelaten in Grengiols.
    Ga echter niet zomaar bivakkeren bij Brunegge of Furgerchäller maar spreek met die mensen af waar het kan en waar niet. Ga niet staan binnen een omheinde zone : koeien worden ook 's avonds en 's nachts verplaatst naar andere weides. Je bent hier te gast op een uitzonderlijke locatie en gedraag je er ook naar.
    Het alternatief is een bivak net onder de Saflischpass of op het plateau van Tanzbode : eveneens zeer ruime bivakplaatsen met veel gras en ook in augustus nog water in de buurt.
  • De inspiratie voor deze padloze etappe was hikr.org, vooral hier en hier. De route die wij namen is grotendeels T3 met 2 stukjes T4 (telkens een kwartiertje). 
  • Het regenweeralternatief is de Alpenpassenweg over de Saflischpas.
  • Bezoek ook de gerenoveerde kapel van Furggen.
  • De constructie met het weerstation en 3 zonnepanelen is een proefopzet voor een gigantisch zonnestroomproject dat het hele topplateau aan beide zijden van Furggen moet bedekken. Meer info hier en hier.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zesdaagse trektocht Hiking Advisor Simplon 2024

Na regen en heel veel obstakels komt een prachtige zonsondergang

Genieten van kleine beetjes beschaving